Δημοτικό Σχολείο

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Δημοτικό Σχολείο.
Image

Ιστορία

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε ιδρύθηκε το Δημοτικό σχολείο Γαρδικίου.
Για ένα διάστημα στεγαζόταν στο σπίτι του Βασίλη Μαργαρίτη που βρισκόταν ψηλά στο βουνό. Ακόμα σήμερα σώζονται οι τοίχοι, παλιότερα ήταν ένα από τα κτίρια με τη χαρακτηριστική γαρδιώτικη μορφή των παλιών κατοικιών του χωριού. Διώροφο με τουαλέτα εσωτερική με γκουμπέ, δεύτερο κολλητά οίκημα στην κάτω μεριά με κατώι. Μάντρα με βαριά ξύλινη πόρτα ,αυλή πλακόστρωτη με φούρνο, σε μεγάλο γιούρτι (περιβόλι) με δέντρα και κυπαρίσσια. Αυτός ήταν ο τύπος των περισσότερων σπιτιών, στέγαζε ολόκληρες πατριές μαζί και τα οικόσιτα ζωντανά, όσα δεν ήταν στις στάνες του βουνού.
Στις αρχές της δεκαετίας του 50 και συγκεκριμένα το 1951 χτίστηκε ένα νέο κτίριο αποκλειστικά για το δημοτικό σχολείο στην θέση Σκόζα. Στην είσοδο του κτιρίου βρίσκεται ακόμα μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει το έτος ίδρυσης 1951 επί Βασιλείας Παύλου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 60 εκτός από το κτίριο του δημοτικού σχολείου είχαν ενοικιαστεί και επιπλέον αίθουσες, όπως στο παλιό σπίτι της οικογένειας Φίλιππου Μαργαρίτη στο περιβόλι πάνω από το σχολείο. Άλλες δύο αίθουσες είχαν ενοικιαστεί στο σπίτι του Γιώργου Τάτση, δίπλα από το σχολείο.
Το 1988 μεταφέρθηκε και στεγάστηκε στο νέο σχολικό κέντρο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου δημοτικού σχολείου βρίσκονται στο κέντρο του χωριού δίπλα από το Γυμνάσιο και το πρώην Δημαρχείο, νυν Κ.Ε.Π.
Πηγές: Έκτορας Πανταζής, Φίλιππος Μαργαρίτης

Υποδομή

Το Δημοτικό Σχολείο διαθέτει, μεταξύ άλλων, εργαστήριο πληροφορικής, βιβλιοθήκη και Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Διαθέτει ακόμα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου.

Επικοινωνία

2666041234

mail@dim-skand.thesp.sch.gr

dimotiko
dimotiko
dimotiko
dimotiko
dimotiko
dimotiko