Γαρδίκι Θεσπρωτίας

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Γαρδίκι
Image

Διοικητικά

Το Γαρδίκι είναι χωριό του δήμου Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας και της περιφέρειας Ηπείρου. Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Σουλίου. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε την έδρα του δήμου Αχέροντα. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί την έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου.

Γεωγραφική θέση

Βρίσκεται στο Ν.Α. άκρο του Νομού Θεσπρωτίας. Βόρεια συνορεύει με την Αγορά, ανατολικά με την κοινότητα Σουλίου, νοτιοδυτικά με τον Μανδρότοπο, νότια με την Χόικα και βορειοδυτικά με το Σκάνδαλο. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι πεδινό και αποτελείται από έναν πλούσιο αρδευόμενο κάμπο. Τόσο δυτικά όσο και ανατολικά το χωριό περιβάλλεται από οροσειρές και συγκεκριμένα από το Όρος Λίππα και το Όρος Γορίλα αντίστοιχα. Δυτικά του χωριού ρέει ο ποταμός Κωκυτός. Ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού απασχολείται κυρίως σε τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Ιστορικά

Κατά την αρχαιότητα και ιδιαίτερα την εποχή του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, όπου έζησε και έδρασε ο Αγιος Δονάτος, η νότια περιοχή του Δήμου Σουλίου ήταν θάλασσα και αποτελούσε τμήμα του Γλυκύ Κόλπου και της Αχερουσίας Λίμνης. Η περιοχή αυτή ακολούθησε την τύχη των άλλων Ηπειρώτικων πόλεων. Υποδουλώθηκε στους Ρωμαίους, αποτέλεσε τμήμα του Βυζαντινού Κράτους, λεηλατήθηκε από τους Σλάβους, γνώρισε την κυριαρχία των Βενετών και τέλος σκλαβώθηκε από τους Οθωμανούς -Τούρκους. Από την τουρκική δουλεία πέρασε στην Σουλιώτικη Συμπολιτεία.
Την ονομασία Γαρδίκι την συναντούμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα. Για την ετυμολογία του ονόματος "Γαρδίκι" έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει η άποψη, οτι το Γαρδίκι (παλαιότερη μορφή Γαρδίκιον) είναι τοπωνύμιο που προέρχεται από το πρωτοσλαβικό "Gordьkь" (πόλη, οχυρωμένος οικισμός).
Image
0
ΚΑΤΟΙΚΟΙ
0
ΕΚΤΑΣΗ
0
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
0
ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ
1928550

1971534

1981652

2001803

2011658

2021624

Πληθυσµιακή εξέλιξη

Σύμφωνα με τις απογραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πληθυσμιακά το 1928 αριθμούσε 550 κατοίκους, έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Τότε υπαγόταν στη κοινότητα Δραγουμής.

Το 1971 είχε 534 κατοίκους, το 1981 ήταν 652, το 2001 είχε 803, το 2011 είχε 658, ενώ το 2021 αριθμούσε 624 κατοίκους.

Κλίμα

Στο Γαρδίκι το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό και γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Θερμότερος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος, ενώ ψυχρότερος είναι ο Ιανουάριος.

Εκκλησιαστικά

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Οι εκκλησίες του χωριού είναι αφιερωμένες στην Αγία Κυριακή και στον Άγιο Νεκτάριο.
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki
gardiki